تلوژن افلوویوم

                                               
Microneedling
میکرونیدلینگ
نوامبر 5, 2023
هایفوتراپی شکم
می 30, 2024
نمایش همه

تلوژن افلوویوم

telogen effluvium

عوامل بیرونی تاثیر زیادی بر روی چرخه حیات مو می‌گذارند؛ برای مثال یک عامل استرس زا می‌تواند چرخه حیات مو را تغییر داده و موها را زودتر وارد فاز تلوژن کند‌. در این صورت ریزش مو شوکی و یا تلوژن افلوویوم (Telogen Effluvium) اتفاق می‌افتد. این نوع ریزش مو بیشتر در قسمت کف سر بروز پیدا می‌کند. با این حال باید بدانید که این موضوع جای نگرانی ندارد زیرا این بیماری موقتی بوده و به ساختار فولیکول مو آسیب وارد نمی‌کند. در ادامه این متن با ما همراه باشید تا تمام نکات لازم را درباره تلوژن افلوویوم بررسی کنیم.

 

تلوژن افلوویوم یا ریزش موی شوکی چیست؟

what is telogen effluvium

ریزش مو پدیده ای نرمال و طبیعی است اما اگر در طول روز ریزش مو از حد معمول خارج شود، به یک پدیده‌ غیر طبیعی تبدیل می‌شود. ریزش مو در همه افراد به یک شکل انجام نمی‌گیرد بلکه از الگوهای مختلف پیروی می‌کند. این عارضه بسته به دلایل مختلفی اتفاق می‌افتد و سبب استرس و اضطراب در افراد می‌شود. با این حال ریزش مو شوکی رایج ترین الگوی ریزش مو در اغلب خانم‌ها است.

به طور طبیعی مو چرخه عادی خود را طی می‌کند؛ اما اگر این چرخه دچار نقص شود تلوژن افلوویوم روی می‌دهد. به عبارت دیگر چرخه طبیعی مو شامل دو مرحله رشد فعالانه و ریزش می‌شود. وقتی مو به صورت طبیعی ریزش کند، موهای دیگر جایگزین آن می‌شوند و به این مرحله آناژن گفته می‌شود. اما در برخی مواقع به دلایل گوناگون چرخه مو در فاز ریزش باقی می‌ماند. به این معنی که موهای جدید جایگزین موی ریخته شده نمی‌شود. در این حالت به اصطلاح پزشکی تلوژن افلوویوم روی می‌دهد.

 

دلایل ریزش مو تلوژن افلوویوم

reasons of telogen effluvium

دلیل این بیماری تنها اضطراب عاطفی نیست؛ بلکه عوامل متعددی نظیر مصرف برخی داروها و ضربه فیزیکی نیز منجر به بروز این بیماری می‌شود‌. در ادامه به برخی از مهم‌ترین دلایل بروز این بیماری اشاره می‌کنیم:

  • جراحی
  • تب بالا
  • فقر آهن
  • عفونت زیاد
  • کاهش وزن زیاد
  • استرس شدید روانی
  • اختلالات غده تیروئید
  • شوک‌های جسمی‌شدید
  • تغییر ناگهانی رژیم غذایی
  • عوارض جانبی بعضی داروها

اگر به تازگی متوجه شده اید که علت ریزش موهایتان ناشی از بیماری تلوژن افلوویوم است اصلا نگرانی به دلتان راه ندهید! این بیماری موقتی است و با کمک روش های درمانی می‌توان به بهترین نحو این دوران را سپری کرد.

 

تشخیص ریزش مو تلوژن افلوویوم

پزشک متخصص با معاینه مو و پوست و بررسی سوابق پزشکی بیمار، این عارضه را تشخیص می‌دهد. متخصص برای تشخیص این عارضه از روش‌ های خاص علمی‌متعددی بهره می‌برند. با این حال باید بدانید که این نوع ریزش مو چند ماه بعد از بروز، دلیل عارضه خود را نشان می‌دهد.

پزشک متخصص بعد از بررسی کردن وضعیت پوست و مو فرد، برای اطمینان بیشتر ممکن است برخی از آزمایش ها را برای فرد تجویز کند؛ همچنین پزشک با بررسی قطر و اندازه موهای از دست رفته، می‌تواند تشخیص دهد که این بیماری با طاسی متفاوت است یا خیر. در ادامه به برخی از روش‌ های پزشکی برای تشخیص این بیماری اشاره می‌کنیم:

  • تریکو اسکن: در این تکنیک موها را در ناحیه ۲ سانتی از پوست سر کوتاه می‌کنند. سپس به صورت دوره‌ای تراکم و ریزش مو در همان قسمت بررسی می‌شود.
  • معاینه پوست سر: در این معاینه مو، ظاهر پوست سر بررسی می‌شود. لکه‌ های طاسی و نازک شدن بیش از حد موها می‌تواند نشانه‌ ای از این عارضه باشد.
  • تست شستشو: در این نوع تست بعد از شستشوی موها تعداد موهای از دست رفته را می‌شمارند.
  • آزمایش خون: آزمایش خون می‌تواند به تشخیص بیماری‌ های دیگر نظیر کم خونی تیروئید، کم کار و پرکار کمک کند.

 

علائم تلوژن افلوویوم

signs of telogen effluvium

با وجود اینکه تنها پزشک متخصص قادر به تشخیص قطعی بیماری تلوژن افلوویوم است اما شناخت برخی از علائم این بیماری به شما کمک می‌کند تا در صورت مبتلا بودن، سریع‌تر اقدامات لازم را جهت درمان ریزش مو آغاز کنید؛ به طور کلی علائم بیماری تلوژن افلوویوم عبارتند از:

  1. ریزش ابرو یا مژه
  2. کم پشت شدن شدید مو
  3. خارش در ناحیه پوست سر
  4. ریزش قابل توجه موی سر هنگام برس کشیدن یا استحمام
  5. ریزش تکه‌ای مو (در این بیماری ریزش مو در قسمت های مختلف سر اتفاق می‌افتد.)
  6. تریکودینا (این علائم همراه با مواردی نظیر سوزش، آلوپسی و حساسیت و درد همراه است.)
  7. شکستگی مو (در این صورت موها حالت شکننده به خود می‌گیرند. ممکن است در هنگام شانه کردن متوجه شوید که موها به دو قسمت تقسیم می‌شوند. )

 

درمان ریزش مو تلوژن افلوویوم

گزینه های درمانی این بیماری متنوع بوده و پزشک برای درمان از داروهای مختلف بهره می‌برد. هرچند ممکن است این عارضه بعد از مدتی خود به خود درمان شود‌. اما این به معنی سهل‌ انگاری کردن در درمان این بیماری نیست.

همانطور که در قسمت بالا اشاره کردیم، دلایل بروز این بیماری بعضاً می‌توانند نگران کننده و حساسیت زا باشد؛ بنابراین بهتر است با مشاهده علائم بیماری سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

به طور کلی درمان این عارضه شامل شناسایی دلایل و علت زمینه‌ای بروز این مشکل و مدیریت آن است. در ادامه به برخی از گزینه‌های درمانی اشاره می‌کنیم:

  • مصرف دارو: ممکن است پزشک داروهای خاصی تجویز کند. با مصرف این داروها، رشد مو تحریک شده و ریزش کاهش پیدا می‌کنند.
  • پیروی از رژیم غذایی مناسب : همانطور که اشاره کردیم ممکن است یکی از دلایل بروز چنین بیماری کمبود مواد معدنی و آهن باشد. بنابراین برخورداری از رژیم غذایی مناسب سبب رفع کمبودهای تغذیه‌ای و ویتامین‌ها می‌شود.  پیروی از یک رژیم غذایی خوب می‌تواند تا حد قابل توجهی سبب کاهش ریزش مو شود. اسید چرب امگا 3، پروتئین و انواع ویتامین ها در تقویت و تسریع رشد مو تاثیر گذار است.
  • مدیریت استرس: برخی از افراد نیز به دلیل اضطراب و استرس دچار تلوژن افلوویوم می‌شوند. مراجعه به مشاور برای کنترل و مدیریت اضطراب می‌تواند راه حل این مشکل باشد. بنابراین سعی کنید با مدیریت استرس می‌توانید علائم این بیماری را کنترل کنید. انجام کارهایی نظیر ورزش منظم، مدیتیشن و یوگا تاثیر زیادی بر روی کاهش علائم بیماری و مدیریت استرس دارد.
  • مراقبت از مو: استفاده از شامپوهای تقویت کننده و ملایم باید در اولویت قرار گیرد. همچنین بهتر است از مصرف مواد شیمیایی نظیر رنگ مو و مواد صاف کننده اجتناب کنید.

 

انواع تلوژن افلوویوم

این بیماری به دو دسته شدید و مزمن تقسیم می‌شود. در نوع شدید این بیماری، ریزش مو به صورت کوتاه مدت بوده و ممکن است در اثر تغییر فصل بروز پیدا کند‌. این نوع بیماری در دوره‌ای کمتر از شش ماه اتفاق می‌افتد. جالب است که بدانید بیش از 90 درصد از افرادی که به این بیماری دچار می‌شوند، درمان خواهند شد. نوع دیگر بیماری که مزمن است دوره نوسان طولانی داشته و بیشتر از شش ماه طول می‌کشد.

 

انواع مکانیزم ریزش تلوژن افلوویوم

در قسمت بالا در مورد چرخه حیات مو و ارتباط آن با تلوژن افلوویوم بحث کردیم. به طور کلی چرخه حیات مو در سه فاز قرار دارد. این سه فاز شامل آناژن، کاتاژن و تلوژن هستند. مکانیزم ریزش تلوژن افلوویوم نیز مواردی نظیر آزادسازی آناژن، انتشار آناژن، سندرم آناژن کوتاه، آزادسازی تلوژن و انتشار تلوژن را در بر می‌گیرد.

 

چه افرادی در معرض خطر تلوژن افلوویوم هستند؟

این بیماری ممکن است در همه افراد با جنسیت و گروه سنی متفاوت بروز پیدا کند. اما نوع مزمن بیماری در زنان رایج تر است. با این حال افرادی که در معرض استرس زیاد هستند یا کمبود مواد معدنی دارند، بیشتر در معرض این بیماری قرار می‌گیرند. طبق تحقیقات سایت NIH (National Library of Medicine):

” تلوژن افلوویوم یک نوع رایج ریزش مو است که افراد را پس از تجربه استرس شدید یا تغییر در بدنشان تحت تاثیر قرار می‌دهد. علائم شامل نازک شدن موها، معمولا در اطراف بالای سر شما است. درمان برای معکوس کردن ریزش مو وجود دارد، اما موها معمولاً در عرض سه تا شش ماه بدون درمان رشد می‌کنند. “

“Telogen effluvium is a common type of hair loss that affects people after they experience severe stress or a change to their body. Symptoms include thinning hair, usually around the top of your head. Treatment exists to reverse hair loss, but hair will typically grow back in three to six months without treatment.”

سوالات متداول

شناسایی عامل اصلی بروز این بیماری بسیار مهم است. بنابراین وقتی عامل اصلی شناسایی شود، این بیماری درمان خواهد شد. در بیشتر موارد بیماری بدون درمان تا ۸ ماه به خودی خود برطرف می‌شود.
بهترین درمان برای این بیماری شناسایی عامل بروز آن است. برای مثال اگر عامل اصلی استرس است، کاهش استرس می‌تواند پاسخ درستی در مقابل بیماری باشد.
این بیماری منجر به ریزش 30 تا 50 درصد موهای شما می‌شود‌. بنابراین ممکن است صبح‌ ها مقدار زیادی مو را بر روی بالشت خود مشاهده کنید یا هنگام استحمام موی زیادی از دست دهید.
این بیماری سبب نازک شدن مو می‌شود و حتی اگر موهای‌تان رشد کنند و موی جدید جایگزین موی قبلی شود، ممکن است ماه ها طول بکشد تا مو مثل قبل ضخیم شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *